Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/da41f40e5adbee3ee223444d5859063e because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Távoktatási Alapítvány: Alakulásunktól 1997-ig

Az Alapítvány által létrehozott fontosabb távoktatási képzési programok 1992-től 1997-ig

PC ABC

A számítástechnikai távoktatási program a MüM, az MTV, az Alapítvány és a Világbanki Iskolák támogatásával készült. 52 héten keresztül hetente 30 perces videófilm TV-adásban, melynek megvalósításában Nemzeti Szakképzési Intézet, Műszaki Könyvkiadó, Új Képújság Kft, Világbanki Iskolák vettek részt.

Nézettség: 2,2%, mintegy 175 ezer néző adásonként.

Alapítvány hozzájárulása: 7 millió Ft

A sorozathoz kapcsolódó tananyagot a Nemzeti Szakképzési Intézet és a Műszaki Könyvkiadó adta ki. A sorozatból kialakult műsor beépült a közszolgálati TV profiljába, jelenleg is folyamatosan tájékoztat a hazai és külföldi számítástechnikai és informatikai fejlődés trendjéről.

Vendégvárók

A televízió sorozat a falusi turizmus mennyiségi és minőségi fejlesztéséhez nyújtott segítséget a szakmai és vállalkozói ismeretek oktatásával.

12x30 perces videófilm (+ 1 ismétlés)

Nézettség: 2,1%, mintegy 165 ezer néző adásonként

Alapítvány hozzájárulása: 5 millió Ft

A megvalósításban részt vettek: a MüM, a TIT, az MTV Opál Produceri Iroda, az Országos Idegenforgalmi Hivatal, a Nemzetközi Menedzserképző Központ és a Közép-magyarországi Regionális Távoktatási Központ, Új Képújság Kft.

Gazdaképző

Az Alapítvány és az Országos Képzési Tanács segítséget nyújtott, a Nagyváthy János Gazdaképző Egyesület által indított, agrárvállalkozók távoktatását célzó sorozat megvalósulásához.

38 x 30 perces videófilm

Nézettség: 3,1%, mintegy 250 ezer néző adásonként

Alapítvány hozzájárulása: 1 millió Ft

A megvalósításban részt vett az Új Képújság Kft.

Munkanélküli vagyok (Adj esélyt!)

Az Országos Képzési Tanács, az MTV és az Alapítvány támogatásával készült távoktató sorozat, a munkanélküliek helyzetét elemző, feldolgozó, átképzési lehetőségeiket bemutató program. A tananyag az MTV1-en történő sugárzás mellett diszken és videó kazettán átadásra került a Munkaerőpiaci szervezeteknek.

12 x 30 perces videófilm

Nézettség: 2,2%, mintegy 175 ezer néző adásonként

Alapítvány hozzájárulása: 1,5 millió Ft

Partnerünk a Magyar Televízió Rt. volt.

A Számviteli és a Társadalombiztosítási törvények távoktatási programja

A felhasznált eszközök úttörő jellegűnek tekinthetőek. A cél az volt, hogy az új törvények, és az adójogszabályok feldolgozása során a felmerülő kérdésekre az érdeklődők azonnal választ is kapjanak.

A programot az Alapítvány, a Saldo Kft., a PM, az APEH és az Új Képújság Kft. támogatásával sikerült megvalósítani. A program jelenleg az OMFB-IKTA és a BKIK támogatásával teletexten, faxon, Interneten látható elsősorban a kis- és középvállalkozások támogatása céljából.

26 héten keresztül napi 15 képernyőoldal

Alapítvány hozzájárulása: 1,2 millió Ft

Gazdasági informatikus tananyag és képzés

Az Alapítvány, a Magyar Adatbázisforgalmazók Szövetsége és a Közép- magyarországi Regionális Távoktatási Központtal együttműködve az Országos Képzési Tanács finanszírozásában főként pályakezdő munkanélküliek gazdasági informatikus képzését valósította meg.

Jelenleg adatbázismarketing távoktatás módszertanával készülő tanfolyam előkészítése folyik.

80 hallgató képzése

Alapítvány hozzájárulása: 6 170 000 Ft

Munkaerőpiaci tréning (Nem adom fel!)

A sorozat a munkanélküliek számára készült, annak érdekében, hogy megismerjék a probléma kezelésére létrehozott hazai intézményrendszert, az egyes szervezetek feladatait, a foglalkoztatási törvény legfontosabb előírásait, jogaikat, kötelezettségeket. Tanáccsal szolgált az új munkahely megtalálásához, a régi megtartásához, a sajátos helyzetből adódó problémák leküzdéséhez. Megvalósítók: az Országos Képzési Tanács, az Alapítvány, az MTV Oktatási és Családi Műsorok Stúdiója és az Észak-magyarországi Regionális Munkaerő-fejlesztő és Képző Központ.

10x30 perces videófilm

Alapítvány hozzájárulása: 18 975 000 Ft

 

Kelet-Európai üzletemberek számára kialakítandó távoktatási program-modell

Az Észak-magyarországi Gazdasági Kamara és az ÉRÁK együttműködésével elkészült távoktatási tanulmány a regionális gazdasági együttműködés fejlesztésére kiírt pályázatok elkészítéséhez szolgált hasznos tanácsokkal.

Támogatóink a MüM és a Magyar Távoktatási Alapítvány voltak.

 

Kezdőtőke

Az "Adj esélyt" sorozat aktualizálását, a középiskolákban végző pályakezdő fiatalok munkaerőpiaci esélyeiről való tájékoztatását tűzte ki célul. A sorozatot 1997 júniusában az MTV Rt.,1998 tavaszán a Duna TV Rt. sugározta. Megvalósítói: a MüM (a Munkaerőpiaci Alap támogatásával), a SZÁMALK Rt., a SOLART Kft. és az Alapítvány.

A tananyag és a videó kazetta átadásra került mintegy 700 középiskola számára, illetve a Számalk munkatársai 3 helyen konzultációt tartottak a tanárok számára.

Jelenleg az OKKER Kft. pályázatot nyert a tananyag továbbfejlesztésére és ismételt kiadására.

5 db (egyenként 50 oldalas) munkafüzet, 5x20 perc videófilm, 700 db 100 perces videókazetta

Alapítvány hozzájárulása: 14 375 000 Ft

Saját kezedben!

A "Munkaerőpiaci tréning" sorozat megújítását és aktualizálását célozta meg. A megvalósításban a MüM, az Alapítvány, és a SOLART Kft vett részt.

A tananyag és a videó kazetta átadásra került a munkaerőpiaci szervezetek számára.

A videó műsort az MTV két alkalommal sugározta 1997 évben.

8 db (30 oldalas) munkafüzet, 8x30 perces videófilm, 250 db 120 perces videókazetta

Alapítvány hozzájárulása: 15 665 000 Ft

Európai üzleti asszisztens

Két tesztcsoport, 29 fő államilag elismert vizsgáztatása. Együttműködők: SZTÁV Rt., MTV Rt.

15x25 perces videófilm, 140 példány kézikönyv

Alapítvány hozzájárulása: 11 318 000 Ft

TITKÁRNŐ 21

20 fős pilot kurzus

Alapítvány hozzájárulása: 105 000 ECU

Cél: a XXI. század követelményeinek megfelelő ügyintéző titkár munkakör betöltéséhez szükséges követelmények modellértékű megvalósítása, mely lehetőséget biztosít akár hazai, akár külföldi, vagy vegyes tulajdonban gazdálkodó szervezeteknél az eredményes, hatékony munkavégzést.

A sorozat Phare támogatással készül, megvalósítók: az Alapítvány, a SZÁMALK Rt., a Fővárosi Oktatástechnológiai Központ, a Közép-magyarországi Regionális Távoktató Központ, és a Gödöllői Agrártudományi Egyetem.

 

Magyar Távoktatási Alapítvány (MATAL) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA